I made this widget at MyFlashFetish.com.

Tuesday, December 9, 2008

kejadian tanah runtuh:1 bentuk ujian dari Allah..

Assalamualaikum..

pada hari sabtu pukul 4 pagi minggu lepas, satu tragedi telah melanda negara kita iaitu kejadian tanah runtuh di ulu yam dan bukit antarabangsa..tidak lupa juga kejadian banjir yang melanda bbrapa negeri..tragedi ini banyak meragut nyawa dan harta benda..semua ini menjadikan kita berfikir bahawa setiap yang hidup pasti akan mati..tidak memilih kaya @ miskin..kecil ataupun besar..

Di sini saya mengajak diri saya dan rakan-rakan untuk muhasabah diri semula..apa yang kita lakukan untuk menghadap Allah kelak..betapa kerdilnya diri ini apabila menghadapnya..pastinya hanya dengan rahmatnya kita akan diterima masuk ke syurga..dan amalan-amalan kita menjadi wasilah untuk mendapatkan rahmatnya..

sahabat-sahabat sekalian,

bagi yang mendapat musibah dari Allah bersabar lah..
Dari Abu Said dan Abu Hurairah radhiallahu 'anhuma dari Nabi s.a.w., sabdanya: "Tidak suatupun yang mengenai seseorang muslim - sebagai mushibah - baik dari kelelahan, tidak pula sesuatu yang mengenainya yang berupa kesakitan, juga kesedihan yang akan datang ataupun yang lampau, tidak pula yang berupa hal yang menyakiti - yakni sesuatu yang tidak dikehendaki kehendak hatinya, ataupun kesedihan - segala macam dan segala waktunya, sampai pun sebuah duri yang masuk dalam anggota tubuhnya, melainkan Allah menutupi kesalahan-kesalahannya dengan sebab apa-apa yang mengenainya-yakni sesuai dengan mushibah yang diperolehnya- itu." (Muttafaq 'alaih)

semoga kejadian ini menjadikan kita kita insaf dan menjadi pengajaran kepad kita semua..kepada kerajaan, apa yang saya harap adalah siasat perkara ini..bagaimana pembangunan blh dijln di kawasan tanah tinggi..

hambaAllah86

Monday, December 8, 2008

Salam Aidil Adha 1429 H

Assalamualaikum..

sahabat-sahabat yang dirahmati Allah..Alhamdulillah, syukur ku panjatkan kepada Allah kerna ku sekali lagi bertemu hari raya korban1429 H..hari raya korban sering dikaitkan dengan kisah nabi ibrahim yang ingin menyembelih anaknya, nabi Ismail atas perintah Allah.

di sini kita lihat sejauhmana tarbiah yang diberikan daripada Allah kepada nabi Ibrahim dan nabi Ismail.. kita lihat anaknya nabi Ismail sanggup mengorbankan dirinya demi perintah dari Allah kepada bapanya..

Sahabat2 sekalian,

bila kita lihat manifestasi kisah ini, marilah kita muhasabah diri kita semula, sejauh mana pengorbanan kita terhadap perjuangan ini..kita mengakui, kita cintakan perjuangan ini tapi sejauh mana apa yang kita lakukan ke arah perjuangan ini..Itulah pentingnya tarbiah dalam diri kita.. Adakah diri kita sanggup berkorban untuk perjuangan ini..Sesungguhnya perjuangan ini tidak menjanjikan bentangan permaidani merah, malah ianya di penuhi ranjau dan duri..

Memang perjuangan ini pahit tetapi yakinlah dengan janji Allah bahawa syurga itu manis..


hambaAllah86
Design by Abdul Munir Visit Original Post Islamic2 Template