I made this widget at MyFlashFetish.com.

Monday, June 16, 2008

Kem Remaja Islam ’08 (kris)Assalamualaikum...

Semoga Allah memberkati sahabat-sahabat sekalian..pada 13 Jun 2008, saya diminta untuk menolong menjadi sebuah facilitator disebuah sekolah menengah di daerah mersing..Sekolah tersebut terletak dikawasan felda dan mempunyai sebuah asrama harian yang mana ada pelajar yang duduk asrama dan ada pelajar yang tinggal di sekolah..Terdapat sahabat-sahabat dan guru-guru membantu dalam kem ini..


Terima kasih kepada sahabat-sahabat dari UM dan UTM kerana banyak memberi tunjuk ajar kepada saya..Dan tidak lupa juga, guru-guru yang banyak memberi sokongan kepada kami dalam kem tersebut..Pengalaman ini amat bernilai bagi saya sebagai bakal guru kerana di sini saya memahami masalah-masalah sebagai seorang pelajar dengan lebih dekat..Pengalaman yang saya dapat daripada kem tersebut berharga..Kepada adik-adik yang menyertai kem tersebut, amatlah diharapkan dapat mengambil perkara-perkara yang baik untuk menjadi seorang remaja islam yang Unggul..Adik-adik sekalian, kami mendoakan kejayaan kalian dalam peperiksaan SPM yang bakal kalian hadapi pada hujung tahun ini.Semoga Allah memberkati kalian semua..Amin...

Objektif kem ini diadakan adalah untuk membentuk keperibadian seorang pelajar atau remaja seorang islam..Kepentingan kem ini adalah kebimbangan kita terhadap gejala-gejala sosial yang berlaku kepada remaja-remaja hari ini..Jika kita lihat di media-media sekarang banyak gejala sosial berlaku akibat daripada globalisasi dan ada remaja yang hanya islam pada nama sahaja..Membuang anak, berzina, bercouple, mencuri, dan sealirannya sudah menjadi darah daging sesetengah remaja..Tidak kurang juga, ada yang murtad dan menjadi seorang Aties(tidak mempercayai Tuhan)..
Nauzuillah....Firman Allah dalam surah al Maidah ayat 3:


الْيَوْمَ أَكْمَلْتُ لَكُمْ دِينَكُمْ وَأَتْمَمْتُ عَلَيْكُمْ نِعْمَتِي وَرَضِيتُ لَكُمْ الْإِسْلَامَ دِينًا
Hari ini Aku sempurnakan bagi kamu akan ugama kamu, dan Aku penuhkan kepada kamu nikmatKu, dan redhalah Aku Islam itu sebagai ugama bagi kamu.


Modul-modul yang disediakan juga menjurus kepada pembentukan seorang remaja islam yang mengaplikasikan islam dalam kehidupannya seperti ta’aruf, membina identiti, garis matlamat, perahuku karam, pokok dan pulau impianku. Di dalam modul ta’aruf, pelajar-pelajar didedahkan dengan kepentingan ta’aruf dalam islam…modul identiti kami pula, pelajar-pelajar dipupuk semangat kerjasama antara satu sama lain sekaligus dapat mengeratkan ukhwah dikalangan peserta..modul-modul lain juga membina matlamat sebagai seorang remaja islam yang berjaya di sisi Allah, memahami kepentingan aqidah, perancangan sebagai seorang muslim untuk berjaya dan lain-lain..selain itu, ada juga treasure hunt yang memupuk semangat kerjasama dan memahami dalam kehidupan ini ada banyak dugaan.firman Allah dalam surah al Ankabut ayat 1-3:

1. Alif Lam Mim 2. Apakah manusia mengira bahawa mereka akan dibiarkan hanya mengatakan,"kami telah beriman",dan mereka tidak di uji. 3. Dan sungguh kami telah menguji orang-orang sebelim mereka, maka Allah pasti mengetahuiorang-orang yang benar dan pasti mengetahui orang-orang yang dusta

Akhir sekali, kami mengadakan slot muhasabah untuk pelajar-pelajar menginsafi atas kesilapan yang lalu..pekara yang dititkberatkan dalam slot ini adalah hubungan mereka dengan Allah, ibu bapa, guru-guru dan kecintaan mereka terhadap islam..Diharap pelajar-pelajar dapat mengambil iktibar dari modul-modul ini supaya untuk objektif kem ini untuk membina remaja islam yang sejati tercapai..


Antara gambar-gambar program:

Sekian. Teima kasih..

Remaja Islam Tunjang kekuatan Ummah

hambaAllah86,
11.00pm,
16 Jun 2008, 12 jamadil akhir 1429

No comments:

Design by Abdul Munir Visit Original Post Islamic2 Template